Le Panier - O víně

O víně

Slovníček

Slovníček

 

AOC – Appellations d'origine contrôlée je apelační označení používané ve Francii pro nejvyšší jakost vínadané oblasti.

BARRIQUEdubový sud o objemu 225 L, který je zevnitř vypálený (takzvaně toastovaný) a  používá na zrání vína. Vínotomto sudu může přirozeně vyzrát a zároveň ze sudu získává třísloviny.

BODEGA – španělský výraz pro vinařství, či sklep zabývající se produkcí vína.

CÉPAGEfrancouzský výraz pro odrůdu révy vinné.

CUVÉEvíno, které je vyrobeno smícháním více odrůd, typické například pro prestižní oblast Bordeaux.

DEKANTOVÁNÍ – je přelévání vína do karafy za účelem oddělení vína od kalu, depotu či vinného kamene a zároveň za účelem jeho nadýchání.

DO - Denominacíon de Origen je španělským ekvivalentem francouzského AOC, tedy označení pro vína nejvyšší jakosti vínadané oblasti.

DOC - Denominazione di Origine Controllata je italským ekvivalentem francouzského AOC, tedy označení pro vína vysoké kvalitydané oblasti.

DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita je italským vyšším stupněm DOC, tedy označení pro vína nejvyšší kvalitydané oblasti.

DOMAINEusedlost a vinařský podnik k nalezení zpravidla na francouzském venkově.

FRIZZANTE - šumivé víno (zpravidla Prosecco) vyráběné metodou druhotného kvašenítankuvelmi jemným perlením a tlakemlahvi kolem 2,5 atmosfér.

CHARMATOVA METODAjednodušší metoda druhotného kvašení za účelem výroby šumivého vína, která probíháuzavřeném tanku.

KABINETpřívlastek pro vína, jejich přírodní cukernatost při sběru byla 19 – 21°NM.

LEDOVÉ VÍNO - přívlastek pro vína, jejich přírodní cukernatost při sběru byla nejméně 27°NM a teplota při sklizni byla nejméně -7 °C.

MÉTHODE CHAMPENOISEmetoda druhotného kvašení vína přímolahvi, která se používá pro výrobu šumivých vín především ve francouzské oblasti Champagne a pouze zde smí být uvedena na lahvi.

POZDNÍ SBĚR - přívlastek pro vína, jejich přírodní cukernatost při sběru byla 21 – 24°NM.

SLÁMOVÉ VÍNO - přívlastek pro vína, která se po sklizni sušila na slámě a jejich přírodní cukernatost při lisování byla 27 °NM.

SPUMANTEšumivé víno (zpravidla Prosecco) vyráběné metodou druhotného kvašenítankuvysokým perlením a tlakemlahvi kolem 5-ti atmosfér.

STUPNĚ NM – Normalizovaný Moštoměr sloužícíměření cukernatosti vinného moštu a následné kategorizaci.

TENUTAitalský název pro farmu nebo usedlost zabývající se výrobou vína.

TŘÍSLOVINA – je přirozená součást vína a to zejména červeného, musí být vyzrálá a je velmi důležitou součástí těla a struktury vína.

VINNÝ KÁMEN – je krystalický zákal ve formě sedimentu, který nemá žádný vliv na aroma či chuť vína.

VOCnový apelační systém založenýČR, respektive na Moravě. Zkratka znamená Víno Originální Certifikace.

VÝBĚR Z BOBULÍ - přívlastek pro vína, jejich přírodní cukernatost při sběru byla nejméně 27°NM.

VÝBĚR Z CIBÉB - přívlastek pro vína, jejich přírodní cukernatost při sběru byla nejméně 32°NM.

VÝBĚR Z HROZNŮ - přívlastek pro vína, jejich přírodní cukernatost při sběru byla 24 – 27°NM.

WEINGUTtento výraz znamená vinařství a používá se v Rakousku a Německu.

Nákupní košík
 
 
v košíku máte: 0 položek
za cenu: 0,- Kč
 
Přihlášení
 
 
 
banner hrozny maly
Země
Vinařství
Typ vína
Odrůda
Cena
Přihlášení k newsletterům
 
 
 
Facebook-Vinoserver